Lacul Vida
În comuna bihoreană Dobrești se află lacul Vida, un baraj construit din anrocamente și pus în folosul minelor care extrăgeau pe vremuri bauxită. Suprafața să este de 6 ha iar lungimea de circa 2 km, având 10 m înălțime și o lungime a coronamentului de 70 m. Prin construirea lui s-a obținut acumularea a 0,4 milioane mc de apă iar pentru evacuarea surplusului, acesta a fost prevăzut cu un deversor de tip pâlnie, acea ”fântână” ce reprezintă curiozitatea locului și un caz unic de acest fel.
Accesul către lac se poate face de pe drumul european E79, fiind amplasat la o distanță de doar 40 de km de Oradea.
Farmecul lacului Vida este sporit de claritatea și culoarea apei cantonată aici și care ar fi, după spusele unora, la fel de frumoasă că și cea din lacurile exotice ale zonelor tropicale. Vara verdele este mai îndrăzneț decât oricare culoare și e prezent pretutindeni: de jur-împrejurul lacului, în apele sale în care se oglindește și unde mai face loc doar cerului albastru. E un spațiu de-o liniște deplină și de armonie și o destinație ideală pentru un week-end de relaxare și odihnă, de recreere și oxigenare.
Malul lacului este prevăzut cu un drum forestier de pe care se poate admira, într-o plimbare ușoară, peisajul natural al locului. Dacă urmezi firul apei care alimentează lacul, ajungi la izvor. Aici se află o peșteră folosită pe vremuri că refugiu. Zona este împânzită de peșteri, aproximativ 300 la număr, multe din ele nedescoperite încă. Împrejurimile sunt presărate cu numeroase izvoare ( Izvorul Toplița ), izbucuri și caverne, iar Cheile Videi, care impresionează prin lungimea lor de aproximativ 10 km (de altfel cele mai întinse din Munții Apuseni), reprezintă un alt spectacol vizual unic.
Lacul prezintă interes și pentru pasionații de pescuit care pot prinde păstrăvi de lac, cleni și bibani. Deși există doar o pensiune construită în apropiere, casele localnicilor sunt amenajate pentru a primi tot soiul de turiști, care mai au oportunitatea de a vizita aici și biserica din Luncasprie, un monument istoric ce datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea și Monumentul Eroilor din Dobroești care s-au sacrificat în Primul și al doilea Război.